Fast ost med bukkehornsfrø
Dagen før ostning koges
1½ spsk. bukkehornsfrø i ½ l vand, til de bliver bløde og svulmer lidt op –
sættes til afkøling uden væde. Man kan også bruge kommen og chili i sin ost.
15 l. mælk
og 1 dl. Youghurt samt 1 dl. Tykmælk varmes op til 34 gr. under langsom
omrøring.
Syrner i 25
min. Til Kl___ under låg og evt. overdækket, for at holde på varmen.
5 ml. løbe
udrørt i 1½ spsk. koldt kogt vand tilsættes og mælken hviler nu i ro under låg
og klæde i 30 min til Kl____
Ostemassen
skæres efter løbningen i små tern og røres langsomt i ca. 10 min. Herefter
varmes gryden langsomt og under forsigtig omrøring op til 39 gr.C
Ostekornene
øses i runde forme og bukkehornsfrøene fordeles godt rundt i ostekornene
samtidig med at der fyldes helt op til kanten.
Osteformene
stilles oven på hinanden så de danner et let pres og ved hver vending roteres
formene, så det ikke er den samme der står nederst og i midten hele tiden.
Ostene
vendes flere gange den første dag og hvilet overdækket i formene til dagen
efter.
Næste dag,
tages ostene ud af formen og drysses med let hånd over alle flader med fint
salt.
Osten vendes
hver dag den første uge og derefter et par gange om ugen mens den modner og
overfladen holdes pæn ved at vaske den i kogt koldt vand med en lille smule
salt i. Et par dage efter drysses osten igen på alle flader med salt. Modner
ved mellem 11 og 14 gr. Osten er moden efter ca. 4 uger, men kan godt spises
tidligere.
Står osten i køkkentemp. under hele forløbet?
SvarSletJeg er nystartet, kommende ostenørd og kommer nok til at spørge meget...Hlisen Finn
Jeg mener forløbet indtil de skal i svaleskabet...
SvarSlet